Efektyvi saldi dieta be cukraus
Kokia ta saldi dieta be cukraus, bet su daug sveikų baltymų? Baltymai, arba kitaip – Proteino milteliai – tai puikus būdas ne tik papildyti savo mitybą didesniu kiekiu baltymo, bet ir numalšinti norą valgyti pilnas cukraus ir riebalų alternatyvas bei taip nenuklysti nuo kelio ir tikslingiau siekti savo tikslų. Tai kokia ta saldi dieta be cukraus?
Daugelis žmonių vieną kartą pabandę kepti su proteino milteliais nusivilia, nes pirmieji kartai gali virsti katastrofa, jeigu nesilaikote tikslaus recepto. Gaminant su proteino milteliais yra visai kitaip, nei įprastai. Ypatingai, tai svarbu žinoti, kai kepate su ‘whey protein‘, nes jis aukštoje temperatūroje tampa dar sausesnis ir išdžiovina Jūsų patiekalą.
Pamenu, kai pirmus kartus viriau košę ar kepiau varškės pyragą su proteinu. Tai visuomet darydavau viską kaip įprastai ir rezultatas nuvildavo. Pirmiausia į košę įpildavau per mažai vandens, todėl įmaišius proteino miltelius, mano avižinė košė tapdavo kaip didelis keksas. Varškės pyragas iškepė guminis, nes įdėjau per mažai graikiško jogurto ir pan.
Jūs galite kepti su bet kurio tipo proteino milteliais. Ar tai būtų išrūgų baltymai, kazeinas, kiaušinio baltymai ar veganiški variantai: ryžių, žirnių ar kanapių. Šiais atvejais rezultatas bus greičiausiai sėkmingas, nei kepant su ‘whey’ proteinu, nes anksčiau išvardinti baltymų milteliai nėra tokie sausi iškepus. Beje paprasta taisyklė yra tokia, kad baltymų milteliai atstoja dalį miltų.
Pagrindinė, kepimo su proteino milteliais, taisyklė
Kaip pagrindinė taisyklė, jeigu kepate su proteino milteliais, jeigu Jūsų receptą sudaro didesnė dalis kitų sausų ingredientų, ne tik proteinas, tuomet kepinys išeis sėkmingesnis. Labai svarbu, kad Jūsų recepte būtų ir šlapių ar drėgnų ingredientų. Taip kepinyje atsiras drėgmės, ypatingai kepant su ‘whey’ baltymu, nes jis turi savybę sugerti visą drėgmę. Taigi geriausi ir sveikiausi drėgni produktai būtų: graikiškas jogurtas, varškė, trintas moliūgas ir vaisių tyrelės.
Jūs galite naudoti ir kitus ingredientus kaip kepimo milteliai, miltai, kiaušiniai ar kiti jungiamieji produktai. Saldikliai ar jų alternatyvos, riešutų sviestas, sviestas ir aliejus.
Būti sveikam nereiškia būti nuobodžiam
Kepimas su baltymų milteliais įrodo, kad būti sveikam neturi būti nuobodu, nes Jūs galite pasigaminti becukrį, visiškai dietinį, pilną skonių ir maistingą patiekalą, kuris atitiks Jūsų mitybos racioną bei papildomai įdėtas baltymas padarys Jūsų desertą kur kas sotesniu nei įprasti cukriniai kepiniai.
Pagrindiniai produktai reikalingi kepimui
Jeigu norite jau šiandien pradėti kepti su baltyminiais milteliais, tai siūlau visuomet turėti šiuos produktus savo namuose:
- Priklauso nuo Jūsų mitybos, ar Jūs valgote pieno produktus ar ne, tai šokoladinis ar vanilinis ‘whey’ proteinas būtų gera pradžia. Jeigu esate alergiškas laktozei ar netoleruojate pieno, tuomet galite mėginti augalinius proteinus. Šie du skoniai yra patys geriausi, nes juos galite adaptuoti išgaunant kitus skonius kepant skanėstus. Prie vanilinio baltymo Jūs galite pridėti cinamono, imbiero ar kitų vaisių skonių, o prie šokoladinio proteino, Jūs galite pridėti apelsinų žievelių, mėtos, riešutų ar kokoso. Taigi nereikės norint išsikepti braškinį pyragą, ieškoti braškinio proteino.
- Kitas Jūsų produktas, tai miltai. Siūlau pradėti nuo avižinių miltų. Juos galite pasigaminti patys namie, tiesiog sumaldami avižas maisto kombaine. Jeigu norite jog Jūsų miltai būtų su mažiau angliavandenių, tuomet naudokite migdolų ar kokosų miltus. Bet svarbu žinoti, kad pastarieji miltai kepimą padaro kur kas sudėtingesnį ir kitonišką. Ypatingai kokosų miltai, nes jie taip pat kaip ir ‘whey’ proteinas sugeria visą drėgmę.
- Būtinai reikia turėti kiaušinių sujungti visus ingredientus.
- Kepimo milteliai
- Pienas, pagal Jūsų pasirinkimą. 0.5, 2.5 ar 3.5%. Jeigu esate alergiškas laktozei, tuomet galite rinktis migdolų, lazdynų, ryžių ir kitus pienus. Geriausi būtų kokosų arba migdolų pienas.
- Šlapi ar drėgni ingredientai, norint išlygint jėgas kepimo procese su ‘whey’ proteino sausra, reiktų turėti graikiško jogurto, vaisių tyrės, varškės, kreminio sūrio ar konservuoto moliūgo.
- Saldiklis toks kaip Xylitol, Stevia, Splenda ar kiti, jeigu norite išlaikyti patiekalą be kalorijų. Kokosų cukrus ar medus irgi tinkami kepti, bet pridės daugiau kalorijų ir angliavandenių.
- Papildomi produktai, kurie galimi Jūsų lentynoje, norint pridėti skonio bei aromato patiekalams yra šokoladas ar kakava, džiovinti vaisiai, riešutai, šaldytos uogos, citrininių vaisių sultys ar žievelės.
- Kokosų aliejus, sviestas ar riešutų sviestas yra riebalų šaltinis, ne visada reikalingas kepant kepinius, bet prideda labai daug gero skonio.
Kepimas su ‘whey’ baltymais visuomet tampa lengvesnis jeigu turite visus reikiamus produktus po ranka, bei darote tai pagal receptą. Taip Jūsų išmoksite kepti be katastrofiškų pasekmių.
Greitas receptas
Šį desertą atradau kuomet stengiausi laikytis mitybos rėžimo labai griežtai ir prieš miegą vengdavau angliavandenių. Pagalvojau, jei jau mikrobangų krosnelė gali iškepti kiaušinienę, tai sugebės padaryti ir šitai.
Mums reikės 1 kiaušinio ir 1 porcijos proteino.
Puodelyje nuo kavos ar arbatos, kuris būtų 200-250ml talpos, įdaužiame kiaušinį ir jį išplakame su šakute.
Įdedame vieną porciją baltymų ir vėl gerai viską išmaišome, kad masė pasidarytų tolygi.
Įdedame į mikrobangų krosnelę ir kepame 30-60 sec., priklausomai nuo galingumo.
Pamatę, kad Jūsų keksiukas iškyla į viršų, tai ženklas, kad patiekalas paruoštas.
Proteinus bei kitus maisto produktus ir ne tik galite įsigyti MyProtein elektroninėje parduotuvėje.