Cukrus ar medus? O gal tai tas pats…

Cukrus ar medus? O gal tai tas pats…

Daugelį metų žmonės vartoja cukrų, medų ir kitus saldiklius. Cukrus yra įgavęs nuodo ar narkotiko, o medus – vaisto ir visiškai nekalto produkto vardą.

Cukrus ir medus ar koks kitas kaloringas saldiklis yra irgi cukrai ir jei žiūrėti iš svorio mažinimo, kalorijų kontrolės perspektyvos, tai didelio skirtumo tame nėra.

cukrus ar medus

Bet vis gi, kas yra geriau: cukrus ar medus?

Cukrus yra sudarytas ir 50% fruktozės ir 50% gliukozės. Tuo tarpu medus sudarytas iš 40% fruktozės, 30% gliukozės, vandens ir mineralų. Būtent dėl mineralų mes galime iškarto teigti, kad ši saldiklio forma yra gersnė nei cukrus.

Jeigu Jūs norite pasigardinti savo arbatą ar desertą vienu šaukšteliu medaus, tai nėra čia jokios pasaulio pabaigos. Nei Jūs priaugsite svorio, nei pajausite kažkokius cukraus šuolius kraujyje, bet ir tikrai nepasijausite geriau nuo tų mineralų, kurių yra meduje. Tam, kad pajusti medaus mineralų: cinko, seleno, polifinolių ir pan. naudą, reikėtų suvalgyti stiklinę medaus.

Kaip ir jau nusprendėme, kad jeigu rinktis tarp cukraus ir medaus, tai pastarsis yra geresnis pasirinkimas.

Tačiau noriu panagrinėti vieną sudedamąją dalį, tai fruktozę, kuri daugelio gyvenime primama irgi, kaip nekaltas saldiklis. Juk ją randame visuose vaisiuose, ji natūrali, tai neturėtų visiškai kenkti mums, tiesa?

Tyrimai rodo, kad jeigu žmogus vartoja per didelį fruktozės kiekį, tai jo kūnas yra labiau linkęs šiuos cukrus paversti papildomais riebalais mūsų kūne, ypatingai kepenyse.

Kai žmogus valgo gliukozę, cheminė junginio struktūra skatina kasą išskirti insuliną – hormoną, leidžiantį ląstelėms naudoti gliukozę energijai gauti. Todėl gliukozė yra labai pravarti organizmo atstatymui po treniruočių.

Fruktozė neskatina insulino išsiskyrimo, taip pat nesukelia hormonų, tokių kaip leptinas, kuris praneša smegenims, kad žmogus yra sotus, arba slopina hormonų, kurie praneša žmogaus kūnui, kad jis yra alkanas, išsiskyrimą.

Dėl to mokslininkai teigia, kad fruktozė žmogui yra žalingesnė, nes labiau tikėtina, kad jis suvalgys jos daugiau nei valgys maisto, kuriame yra gliukozės. Bet vėl gi ji yra būtina, kad atstatyti kepenų glikogeną.

Jau matyt pasimetėte ir nebežinote, kas gerai ar blogai ir ką Jums daryti…?

Žmogus turėtų atsiminti, kad maisto produktai, kurių sudėtyje yra gliukozės ar fruktozė, vis tiek turi kalorijų. Per didelis kalorijų suvartojimas gali sukelti svorio padidėjimą ir nesvarbu iš kokio šaltinio jos surenkamos.

Norite gauti fruktozės? Rinkitės vaisius ir uogas, kurie turi ne tik mums naudingų elementų, bet ir skaidulų bei atstatys kepenų glikogeną.
Norite atsistatyti po treniruočių? Naudokite gliukozę ir pasijuskite geriau, padėkite baltymams patekti į Jūsų raumenis.

Paskutinis patarimas: norite saldinti patiekalus, galite rinktis medų, bet jis tikrai nepadės numesti svorio ar nebus taip, kad jį valgant svoris negaus. Tai irgi cukrus tik kita forma. Jeigu po sporto norite atsistatyti, tai nevalgykite banano, bet jį suvalgykite ryte ar kaip užkandį bei apsiribokite vienu vienetu ir Jūsų kepenys Jums padėkos. Svarbiausia kritiškai pažiūrėti į visa informaciją ir suprasti: kiekis yra raktas.

Bendrinti šį įrašą