Grikiai – kodėl privalote juos valgyti?
Kai šnekame apie košę ar garnyrus, dažniausiai žmonės renkasi ryžius, avižas ir kitas kultūras, nepelnytai užmirštant grikius. Grikiai nuostabus ir labai naudingas pasirinkimas Jums. Šiandien atsakysiu, kas sudaro grikius, kokie jų valgymo privalumai bei kodėl privalote įtraukti grikius į savo racioną. Suprasit, kodėl juos itraukiu ir į savo mitybos planus.
Grikiai- gausus naudingų medžiagų jūsų sveikatai šaltinis
Angliavandeniai yra pagrindinis grikių komponentas. Taip pat yra baltymų ir įvairių mineralų bei antioksidantų.
Grikių maistinė vertė yra kur kas geresnė nei daugelio kitų grūdų. (100 gramų) žalių grikių yra:
Kalorijos: 343
Vanduo: 10%
Baltymai: 13,3 g
Angliavandeniai: 71,5 g
Cukrus: 0 gramų
Skaidulos: 10 g
Riebalai: 3,4 g
Angliavandeniai
Nors grikiuose ir gausu angliavandenių, tačiau tyrimais įrodyta, kad jų glikemijos indeksas yra žemas. Kitaip tariant vartojant grikius, jūsų kraujyje cukraus kiekis kinta labai mažai ir galite nebijoti didelių cukraus šuolių organizme. Netgi priešingai – moksliniais tyrimais įrodyta, kad kai kurie grikiuose tirpūs angliavandeniai, tokie kaip fagopiritolis ir D-chiro-inozitolis, padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje po valgio.
Skaidulos
Grikiuose gausu skaidulų, kurios puikiai pasitarnauja jūsų žarnyno ir storosios žarnos sveikam funkcionavimui bei prideda didesnį sotumo jausmą. Negana to, skaidulos turi prevencinių savybių prieš gaubtinės žarnos vėžį.
Baltymai
Dėl gerai subalansuotų aminorūgščių, grikių baltymai yra labai aukštos kokybės. Juose ypač gausu aminorūgščių – lizino ir arginino. Taip pat nereiktų pamiršti, kad grikiuose nėra glitimo, todėl jie tinka žmonėms, netoleruojantiems glitimo.
Vitaminai ir mineralai:
Ar žinojote, kad grikiuose yra daugiau jums reikalingų mineralų, nei tarkim javuose, kviečiuose ir kukurūzuose?
Manganas
Manganas, esantis dideliais kiekiais visuose grūduose, yra būtinas sveikai medžiagų apykaitai, augimui, vystymuisi ir jūsų organizmo antioksidacinei apsaugai.
Varis
Varis yra būtinas mikroelementas, kuris gali būti naudingas širdies sveikatai, kai jis valgomas nedideliais kiekiais.
Magnis
Esant pakankamam magnio jūsų dietoje, galite sumažinti įvairių lėtinių ligų riziką, tokių kaip 2 tipo diabetas ir širdies ligos.
Geležis
Šio svarbaus mineralo trūkumas sukelia anemiją- būklę, kuriai būdingas sumažėjęs krauju pernešamo deguonies kiekis.
Fosforas
Šis mineralas vaidina svarbų vaidmenį auginant ir palaikant kūno audinius.
Grikiai – nauda sveikatai
Kontroliuoja cukraus kiekį kraujyje
Laikui bėgant, didelis cukraus kiekis kraujyje gali sukelti įvairias lėtines ligas, tokias kaip 2 tipo diabetas. Taigi, norint išlaikyti gerą sveikatą, svarbu sumažinti cukraus kiekį kraujyje po valgio. Tiesą sakant, tyrimai rodo, kad grikių vartojimas sumažina cukraus kiekį kraujyje diabetu sergantiems žmonėms. Manoma, kad šį poveikį lemia unikalus junginys D-chiro-inozitolis. Tyrimai rodo, kad dėl šių tirpių angliavandenių ląstelės tampa jautresnės insulinui – hormonui, dėl kurio ląstelės sugeria cukrų iš jūsų kraujo.
Padeda išlaikyti širdį sveiką
Grikiai taip pat gali padėti jūsų širdžiai išlikti sveikai. Juose yra daug širdžiai naudingų junginių, tokių kaip rutinas, magnis, varis, ląsteliena ir tam tikri baltymai. Tarp grūdinių kultūrų, grikiai yra turtingiausias rutino (-antioksidanto, galinčio turėti daug naudos jūsų sveikatai) šaltinis. Rutinas gali sumažinti širdies ligų riziką, užkertant kelią kraujo krešulių susidarymui ir mažinant uždegimą bei kraujospūdį.
Palaiko gerą virškinimą
Grikiuose gausu ląstelienos. Pluoštas leidžia reguliariai tuštintis ir sumažina tokių simptomų kaip vidurių užkietėjimas galimybę. Mityba, kurioje gausu skaidulų, tikrai palaikys gerą jūsų virškinimo sveikatą.
Galimas pasirinkimas netoleruojantiems glitimo
Nors grikiai gali priversti žmones, netoleruojančius glitimo, vengti jų, tačiau iš tikrųjų, grikiai nėra kviečiai ar net grūdai. Greičiau tai yra sėkla. Dėl to grikiai yra puikus pasirinkimas žmonėms, sergantiems celiakija, arba visiems kitiems, kurie pasiryžę laikytis dietos be glitimo. Grikiai turi daug skaidulų, vitaminų ir mineralų nei ryžių gaminiuose, kurie dažnai naudojami gaminant be glitimo.