Saldikliai yra žalingi žmogui, ar tai tiesa? Ne, tai melas.
Savaitgalį teko žiūrėti laidą Klauskite daktaro. Laidoje dalyvavo viešnia, kuri mano nuomone yra tikrai puiki savo srities specialistė Raminta Bogušienė ir neretai dalinasi labai įdomiais patarimais savo profilyje. Linkėjimai jai, nes tikrai vykdo šaunų projektą. Tačiau šį kartą aš negaliu sutikti su jos ir laidos vedėjos nuomone bei noriu paaiškinti kodėl.
Laidoje buvo diskutuojama apie lieknėjimui kenksmingus produktus ir be abejo buvo paliesta saldiklių tema. Aš maniau, kad laikai keičiasi ir ypač mitybos specialistai turėtų jausti pareigą nebeskleisti dezinformacijos, nes tai klaidina vartotojus bei skatina juos vartoti cukrų, o ne saldiklius.
Manau, kad visi specialistai sutiks, jog cukrus nėra pats geriausias pasirinkimas turint višsvorio problemų, nors iš esmės jis pats nėra kaltas dėl svorio augimo:
Taip, tai produktas, kuris neturi jokių naudingų maistinių medžiagų mūsų oganizmui. Tačiau mes jau puikiai žinome, kad nutikimą lemia ne cukrus, saldikliai ar koks kitas maistas, o maisto visumos (kalorijų) perteklius. Be to, jeigu žmogus yra itin aktyvus, sportuojantis, tuomet cukrus gali būti puiki priemonė atstatyti glikogeno atsargas raumenyse bei energiją išeikvotą treniruotės metu.
Tačiau grįžkime prie saldiklių, kurie ypatingai mane užkabino šios laidos diskusijos metu. Kaip pati Raminta teigia laidos metu:
“Nėra tokių įrodymų, kurie paneigtų jų nekenskmingumą”.
Kitais žodžiais tariant mes sakome, jog jie yra blogai, nors tam įrodymų NETURIME? Lygiai taip pat, kaip ir neturime tyrimų atliktų su žmonėmis, kurie įrodytų, jog saldikliai yra blogai. Yra vienintelis tyrimas, kuris buvo atlitkas su ŽIURKĖMIS teigiantis, jog saldikliai yra tikėtinai kenksmingi.
Vėliau buvo teigiama, kad vartojant saldiklius mūsų organizmas gauna saldumo ir būtent vartojant juos nesupranta ar gavo pakankamai ar ne, todėl smegenys sutrinka ir norisi valgyti daugiau saldaus maisto. Bet ar ne tas pats vyksta vartojant cukrų?
Ir nesvarbu, kad saldiklis neturi maistinės vertės ir ten yra 0 kalorijų. Fakto, jog vartojant produktus su cukrumi žmogaus noras valgyti ar gerti tą patiekalą didėja, nepakeisime – noras valgyti daugiau lygiai tiek pat didelis. Tačiau, kodėl šioje vietoje saldiklis yra geriau? Nes jis NETURI KALORIJŲ, o tai reiškia, kad mes išvengiame kalorijų pertekliaus, kuris ir yra svorio augimo, nutukimo priežastis.
Vėliau teigiama:
”Moksliniais tyrimais įrodoma vienas po kito, kad saldikliai siejami su svorio augimu ir nutukimu”.
Atvirkščiai, BĖGALĖ naujausių TYRIMŲ rodo, jog sakdiklių vartojimas visiškai NEĮTAKOJA svorio AUGIMO, o net viename iš atliktų tyrimų padėjo numesti svorio:
Yra sakančių, jog saldikliai įtakoja žarnyno veiklą. Tas buvo sakoma ir laidos metu, bet šis faktas yra teisingas: padidintas saldiklių kiekis mityboje gali sukelti pilvo pūtimą ar viduriavimą, tačiau pačios žarnyno mikrobiotos jis neįtakoja. Tai reiškia, kad žmogus tiesiog netoleruoja saldiklių, lygiai taip pat, kaip gali netoleruoti kitų produktų, kurie jam sukeltų pilvo pūtimą. Randame tyrimų, kurie PANEIGIA saldiklių įtaką ŽARNYNUI:
Ir pabaigai apie insuliną, kuris ir yra faktorius to, jog suvalgius cukraus mes jaučiame energijos antplūdį, nes išsiskiria insulinas, tačiau labai greit jis sumažėja ir jaučiame energijos trūkumą, dėl to norime valgyti saldaus dar daugiau, kad tą anergiją atstatytume. Saldikliai tuo tarpu INSULINO NEĮTAKOJA:
Pabaigai, noriu pasidalinti puikiu seminaru, kuriame dalyvavo vieni geriausių savo srities gydytojų ir dalinosi įžvalgomis apie saldiklių įtraukimą į mitybos racioną bei jų rastas išvadas:
Noriu pasakyti, kad VISUOMET, kai kalbame apie tyrimus ar panašias išvadas, viską taikome sveikiems žmonėms. Jeigu žmogus turi sveikatos problemų jam visada turi būti skiriamas individualus dėmesys ir šie tyrimai gali netikti.
Aš linkęs tikėti tuo, ką sako dabartiniai tyrimai ir pilnai sutinku, jog ši informacija gali keistis. Jeigu taip nutiks, nuomonę keisiu ir aš.