Top 8 bolivinės balandos privalumai:
Grikiai, ryžiai ir makaronai tikriausiai vieni populiariausių garnyrų Lietuvoje, tačiau vis daugiau lietuvių į savo maisto racioną prideda ir kitų alternatyvų. Tarp jų yra ir bolivinė balanda. Jei dvejojate, ar verta ją valgyti, tai tvirtai sakome, kad verta ir šiame straipsnyje apžvelgsime pagrindines 8 bolivinės balandos naudas. Bolvinė balanda vienas iš pasirinkimų ir mano sudarytuose mitybos planuose
Top 8 bolivinės balandos privalumai:
1. Padeda numesti svorio
Dėl didelio baltymų ir skaidulų kiekio, įtraukus bolivinę balandą į savo racioną, galite ilgiau jaustis sotesni. Tyrimais įrodyta, kad sveiki grūdai padidina sotumo jausmą po valgio, palyginti su rafinuotais grūdais, tokiais kaip balta duona ar makaronai. Tyrimai taip pat rodo, kad bolivinė balanda gali turėti įtakos hormonų, kurie turi įtakos apetitui, pvz., grelinui, peptidui YY ir insulinui, veikimui.
2.Maistinga ir be glitimo
Bolivinė balanda gali būti naudinga žmonėms, besilaikantiems dietos be glitimo, nes jame yra svarbių maistinių medžiagų, kurių jiems gali trūkti išbraukus iš maisto racionos produktus su glitimu
3.Gali padėti kovoti su vėžiu
Bolivinė balanda yra puikus antioksidantų, junginių, padedančių kovoti su žalingais laisvaisiais radikalais šaltinis ir gali padėti užkirsti kelią lėtinėms ligoms, tokioms kaip vėžys ar širdies ligos. Joje taip pat yra keletas kitų junginių,tokių kaip lunasinas, saponinas, bei kvercetinas, kurie padeda kovojant su vėžiu.
4.Palaiko gerą širdies sveikatą
Balandos – priešuždegiminės maistinės medžiagos taip pat puikiai papildo širdžiai sveiką mitybą. Joje ypač daug sveikų riebalų, tokių kaip oleino rūgštis (sveiki mononesočiieji riebalai) ir alfa-linoleno rūgštis (ALA), kuri yra augaluose randama omega-3 riebalų rūgščių rūšis. Beje nereiktų pamiršti, kad joje taip pat yra kalio ir magnio, kurie abu vaidina svarbų vaidmenį širdies sveikatai.
5. Padeda išlaikyti sveiką žarnyną
2016 m. atliktame tyrime bolivinė balanda buvo įvertinta dėl jos, kaip prebiotikų funkcijos. Prebiotikai yra skaidulų forma, kuri veikia kaip „degalai“ naudingoms bakterijoms, gyvenančioms jūsų žarnyne. Mokslininkai nustatė, kad ji gali padėti pagerinti virškinamojo trakto sveikatą, subalansuodami gerųjų žarnyno bakterijų kiekį. Ląstelienos, esančios balandoje, taip pat gali padėti naudingosioms žarnyno bakterijoms gaminti butiratą – trumpos grandinės riebalų rūgštis, žinomą dėl žarnyno veiklą gerinančio poveikio. Butiratas ne tik slopina uždegimą, bet ir padeda kontroliuoti imuninių ląstelių, kurios yra uždegimo šaltinis, perteklių.
6. Palaiko stiprius ir sveikus kaulus
Užuot gėrę pieno produktus, kad palaikytumėte sveikesnius kaulus, galbūt norėsite tiesiog suvalgyti daugiau bolivinės balandos. Dėl mangano, magnio ir fosforo kiekio, ji yra kaulus formuojanti jėga, kuri netgi gali padėti išvengti osteoporozės.
7.Sumažina diabeto riziką
Bolivinės balandos, kurioje gausu mangano, valgymas gali būti vienas iš pagrindinių sveiko cukraus kiekio kraujyje palaikymo ir diabeto rizikos mažinimo būdų. Viename 2013 m. tyrime mangano pridėjimas į dietą veiksmingai sumažino cukraus kiekį kraujyje ir padidino insulino sekreciją.
8. Pagerina virškinimą
Bolivinė balanda yra puikus skaidulų šaltinis, kuris yra labai svarbus palaikant sveiką ir reguliarų virškinimą. Padeda išvengti vidurių užketėjimo
Taigi dabar kai jau žinai bolivinės balandos privalumus, gal verta ją įterpti ir į savo mitybą?