6 pagrindinės saldžiųjų bulvių naudos jūsų sveikatai
O taaaaaaip, lietuviai mėgsta bulves. Bulviniai blynai, apkepas, kugelis ar tiesiog virtos bei keptos bulvės. Jų rasime visur. Tiek sriubose, tiek kaip garnyras prie patiekalo. Aišku, o kaip gi greito maisto restoranai, kur jos karaliauja. Bėda ta, kad lietuviai dažnai bulves naudoja kaloringai. Pačios bulvės iš savęs nėra blogos, bet aišku paskrudinus jas kibire aliejaus jų maistinė vertė labai krenta, o jūs gaunate kalną kalorijų.
Šiandien pakalbėkime apie baltųjų bulvių netolimas giminaites – saldžiasias bulves, kurios, deja, nėra tokios populiarios Lietuvoje, nors jos skanios, o jų panaudojimas labai įvairiapusiškas. Taip, jų skonis šiek tiek kitoks, nei paprastų bulvių, bet jas reikiamai apdorojus skonis labai skanus. Beje ir jų tekstūra šiek tiek kitokia. Jos puikiai tinka pikantiškiems patiekalams ar kaip šiek tiek kitoks, ne toks pabodęs, garnyras. O jei bandėte jas paskrudinti su druska, tikriausiai jau įsitikinot, koks įdomus ir gardus patiekalas jos yra.
Taigi, kokios 6 pagrindinės saldžiųjų bulvių naudos jūsų sveikatai:
1. Stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje
Saldžiosios bulvės yra puikus priedas diabetu sergantiems žmonėms. Įrodyta, kad jos padeda sumažinti ir reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Be to, saldžiosiose bulvėse yra daug skaidulų, o kiekviena vidutinė saldžioji bulvė suteikia iki 15 procentų jūsų visai dienai reikalingų skaidulų. Skaidulos sulėtina cukraus įsisavinimą, kad padėtų išvengti gliukozės kiekio šuolių ir kritimų. Beje, suteikia didesnį sotumo jausmą.
2. Turi daug antioksidantų
Antioksidantai yra junginiai, kurie padeda kovoti su žalingais laisvaisiais radikalais, kad sumažintų lėtinių ligų riziką ir apsaugotų ląsteles. Tyrimai rodo, kad antioksidantai gali apsaugoti nuo diabeto, širdies ligų ir net vėžio. Saldžiosios bulvės turi ypač daug beta karotino ir daugybė tyrimų rodo, kad beta karotinas yra galingas antioksidantas, galintis padėti skatinti sveiką regėjimą, pagerinti kvėpavimo takų sveikatą ir net apsaugoti odą. Tyrimai rodo, kad saldžiosios bulvės turi stipresnį poveikį prieš laisvuosius radikalus nei baltosios bulvės.
3. Pagerina smegenų funkciją
Kai kurie tyrimai parodė, kad saldžiųjų bulvių valgymas gali padėti pagerinti smegenų veiklą ir atmintį, nes jose gausu maistinių medžiagų ir antioksidantų. Avokadai, burokėliai, brokoliai ir žalios lapinės daržovės yra kitų, smegenims skirtų, maisto produktų pavyzdžiai, kurie gali padėti pagerinti dėmesį ir atmintį.
4. Stiprina imunitetą
Saldžiosios bulvės yra pilnos vitamino A, o kiekviena vidutinė bulvė suteikia apie 438 procentus dienos vitamino A poreikio. Šis vitaminas vaidina svarbų vaidmenį daugelyje sveikatos aspektų, tačiau jis ypač svarbus imunitetui. Vitaminas A skatina imuninių ląstelių, kurios kovoja su ligomis ir infekcijomis, gamybą. Jis taip pat gali padėti sunaikinti kenksmingas ląsteles ir kai kuriuose tyrimuose su gyvūnais parodė priešnavikines savybes.
5. Stiprina regėjimą
Vitaminas A ne tik stiprina imunitetą, bet ir yra neatsiejama sveiko regėjimo dalis. Vitamino A trūkumas gali sukelti tokius simptomus kaip akių sausumas, naktinis aklumas, ir net visiškas regėjimo praradimas sunkiais atvejais. Negana to, saldžiosios bulvės taip pat turi svarbių antioksidantų, kurie taip pat gali prisidėti prie regėjimo sveikatos. Pavyzdžiui, buvo įrodyta, kad beta karotinas, vitaminas C ir vitaminas E lėtina su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos progresavimą – būklę, dėl kurios gali pablogėti regėjimas.
6. Padeda numesti svorio
Jei turite viršsvorio, šios maistingos šakniavaisių įtraukimas į savo racioną gali padėti. Šie gumbai gali padėti numesti svorio, nes juose yra labai daug maistinių medžiagų bei gausu skaidulų, kurios padeda jums pasisotinti ir greičiau numalšinti alkio jausmą. Žinoma, norint maksimaliai numesti svorio, turėtumėte laikytis sveikos bei subalansuotos mitybos ir reguliariai sportuoti. Tačiau paįvairinti savo valgius ir saldžias bulves įtraukti į maisto racioną tikrai verta.