Amino rūgštis – glutaminas

Amino rūgštis – glutaminas

Glutaminas yra gausiausia ir universaliausia amino rūgštis organizme.

Faktai apie glutaminą :

  • Glutamino išsiskyrimą į kraujotaką ir prieinamumą daugiausia kontroliuoja pagrindiniai medžiagų apykaitos organai, tokie kaip žarnynas, kepenys ir skeleto raumenys.
  • Katabolinių (arba hiperkatabolinių) situacijų metu  glutaminas gali tapti būtinas medžiagų apykaitos funkcijai, tačiau jo prieinamumas gali būti pažeistas dėl sutrikusio aminorūgščių metabolizmo audiniuose. Dėl šios priežasties, glutaminas yra rekomenduojamas asmenims, kurių imuninė sistema susilpnėjusi. Tačiau daugelyje katabolinių/hiperkatabolinių situacijų (pvz., Sergantiems/sunkiai sergantiems, po traumų, sepsiui, išsekusiems sportininkams) šiuo metu sunku nustatyti, ar reikėtų rekomenduoti papildomai vartoti glutamino.
  • Tarp 20 aminorūgščių, aprašytų genetiniame kode, glutaminas yra geriausias aminorūgščių metabolizmo ir imuninės funkcijos universalumo pavyzdys. Glutaminas yra gausiausia ir universaliausia aminorūgštis organizme ir yra labai svarbi tarpinei medžiagų apykaitai.
  • Šiuo metu glutaminas paprastai tiekiamas kaip klinikinės mitybos papildas pacientams prieš ir po operacijos, taip pat daugeliui elitinių sportininkų imuninei funkcijai atkurti. Nors yra vis daugiau įrodymų, patvirtinančių glutamino papildų imunitetą tarpininkaujantį poveikį, vis dar lieka keletas klausimų ir konkrečių svarstymų.

Glutaminas

Kokiuose maisto produktuose galima rasti aminorūgšties – glutamino ?

  • Glutaminas yra gana didelėje koncentracijoje augaliniuose ir gyvūniniuose baltymuose. Todėl visavertis maitinimasis aprūpina glutaminu ir kitomis nepakeičiamomis amino rūgštimis homeostazei, augimui ir sveikatai palaikyti. Taip pat svarbu teigti, kad sveikiems asmenims, valgantiems įvairų, visavertį maistą, glutamino papildai nepadidina imuninės priežiūros veiksmingumo ir (arba) užkerta kelią ligų epizodams.

Glutamino vartojimas ir saugumas :

  • Glutamino papildų dozės buvo išbandytos šimtus tyrimų, kuriuose dalyvavo ir gyvūnų modeliai, ir žmonės, ir jei jie siūlomi kaip vienas maistinių medžiagų papildas (nesuderinamas su kitais priedais), gali būti laikomi saugiais. Tačiau, kaip ir bet kuri kita amino rūgštis, siūloma per didelėmis dozėmis, ji gali skatinti hiperaminoacidemiją (baltymų apykaitos sutrikimas) ir sukelti prastus klinikinius rezultatus. Manoma, kad nėra geriausia praktika, kai pacientams skiriamas glutamino papildas be tinkamo įvertinimo, kurį patvirtina mitybos įvertinimas ir biocheminiai laboratoriniai tyrimai.Glutaminą turintys produktai

Šaltiniai:
https://www-ncbi-nlm-nih-gov.translate.goog/pmc/articles/PMC6266414/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=lt&_x_tr_hl=lt&_x_tr_pto=nui,sc

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-878/glutamine

https://www.healthline.com/nutrition/glutamine#TOC_TITLE_HDR_3

Bendrinti šį įrašą