PROTEINO MILTELIAI (PROTEINAS): PAVOJAI, NAUDOS IR VARTOJIMAS
Žmonių tarpe, dažniausiai, kurie nesidomi mitybos naujovėmis ir pramonės tobulėjimu, seniai sklando kalbos, kad baltyminiai (kitaip vadinami – proteinu) milteliai yra kenksminga chemija. Toksiškas produktas, kurio reikėtų vengti ir jokiu būdų nevalgyti bei nenaudoti savo mityboje. Kodėl taip nutiko? Matyt dėl to, jog 90-ųjų reklamose proteino milteliai buvo tapatinami su dideliais ir raumeningais kultūristais, o jų sporto rezultatai buvo traktuojami, kaip pasiekti su chemija. Tik deja, ne proteinas tuos raumenis užaugino, o kai kas kita, bet tai jau kitas straipsnis…
Taigi dažnai girdime, kad baltyminius miltelius naudoja tik sportininkai, kurie nori užauginti didelius raumenis ir jeigu tokius gers paprastas žmogus, tai raumenys užaugs ir Jums, net jeigu nesportuosite. Taip pat sklando kalbos, kad užaugintas raumuo su tokiais milteliais vėliau virsta į riebalus, kai tik juos nustojame gerti. Jeigu gersite per daug baltymų, tai iškris plaukai – tapsite nuplikę, pasensite ir atsiras daug kitų komplikacijų. Dažnas jaunuolis klausia, kiek reikia baltyminių miltelių, kad užauginti tam tikrą raumnų kiekį arba kiek baltymų kokteilių reikia gerti per dieną, kad raumenys augtų.
Net neaebjoju, kad Jums teko girdėti ir skambesnių mitų ar tiesų apie šį produktą. Todėl šiandien noriu papasakoti ir panagrinėti plačiau kas tai per papildas, kokie jo privalumai, trūkumai, grėsmės ir kaip jis naudojamas bei iš ko išgaunamas.
MITAS: Proteino milteliai didina raumenis
Tiesa, kad baltymai yra pagrindinis raumenų augimo ingredientas, tačiau tai jokiu būdu ne viskas. Visų pirma, jūsų treniruotės turi būti specialiai sukurtos taip, kad suteiktų tinkamą stimulą. Tada jūsų mityboje turi būti kalorijų perteklius. Be to, pagrindinį vaidmenį vaidina hormonų lygis, ypač testosteronas. Esmė ta, kad baltymų milteliai savaime nepavers jūsų stambiu, ir ypač stambiu kultūristu.
KAS YRA BALTYMAI?
Visų pirmiausia pradėkime nuo pačio pagrindo, tai kas yra baltymas. Juk pats “proteinas” tai tiesiog vertimas iš anglų kalbos: protein – baltymas.
Baltymai yra vienas iš trijų makro elementų, kuris randamas maiste. Kas įdomu, kad šis makro elementas yra vienas svarbiausių, kurio reikia kiekvienam žmogui. Nesvarbu ar žmogus sportuoja, ar ne – baltymai būtini.
Baltymai atsako už mūsų viso organizmo atsistatymą. Jūsų vidiniai bei išoriniai organai, plaukai, nagai, ląstelės – viskas atsistato tik suvartojus pakankamą kiekį baltymo. Tame tarpe ir raumenys. Beje, raumenims augti nepakanka tik baltymų, reikia ir sunkių treniruočių. Jeigu vartosime maistą praturtintą baltymais, bet nesportuosime, tuomet raumenys tikrai neaugs. Ir visiškai nesvarbu kokia forma tie baltymai bus pasisavinami: maistu ar papildais.
Pagrindiniai 9 dalykai, kam reikalingi baltymai kiekvieną dieną ir privalome juos surinkti iš maisto:
1. Auginti ir atstatyti audinius
2. Padėti svarbiausioms biocheminėms reakcijoms organizme
3. Palengvinti ryšį tarp ląstelių
4. Veikti kaip struktūrinė sistema jūsų ląstelėse
5. Reguliuoti tinkamą pH balansą kraujyje
6. Palaikyti kūno skysčių balansą
7. Transportuoti ir laikyti maistines medžiagas
8. Formuoti antikūnus kovai su infekcija
9. Suteikti savo kūnui energijos
Baltymų poreikis kiekvienam žmogui skiriasi. Kas gyvena sėslų gyvenimo būdą, jiems jų reikia mažiau. Kuo mes esame aktyvesni ir daugiau fiziškai sportuojame, judame, dirbame, tuo baltymų reikia daugiau. Labai svarbu žinoti, kad baltymų reikia daugiau sulig kiekvienais metais, kuomet mes senstame.
Tyrimai rodo, jog vyresnio amžiaus (65+ m.) žmonių raumenų baltymų sintezės (po fizinio krūvio) greitis buvo mažesnis, palyginti su jaunesniais dalyviais. Jaunesniems suaugusiesiems (18-35 m.) 40g baltymų suvartojimas vienu valgymu buvo nedaugiau naudingas, palyginti su 20g. Priešingai, 40g baltymų suvartojimas parodė didelę naudą vyresniems žmonėms. Tai reiškia, kad su amžiumi turėtume viename valgyme suvartoti daugiau baltymų, kad raumuo atsistatytų vienodai gerai.
Kuomet matome skaičius: 40g baltymų. Daugelis painioja ir galvoja, kad tai yra 40g vištienos ar kito baltymų šaltinio. Ištiesų, tai nurodoma pačio makro elemento kiekis. 1g baltymų yra lygus 4 kcal. Tai reiškia, kad kiekvienas produktas turi skirtingą baltymų kiekį priklausomai nuo kitų jame esančių makro elementų.
Pateiksiu pavyzdžius 100g produkto:
– Vištienos filė – 23g
– Liesa varškė – 16-20g
– Lašiša – 21g
– Kiaušinis – 6,3g
– Baltymų milteliai – 75-95g
Kaip matote, jeigu norėtume surinkti 40g baltymų, tuomet mums tektų suvalgyti skirtingą tų produktų kiekį. Vienų produktų reiktų kone 200g, kitų tik 40-50g.
MITAS: Vienu prisėdimu galite įsisavinti tik 30 gramų.
Prieš kelis dešimtmečius klaidingi tyrimai darė prielaidą, kad vidutinis žmogus gali įsisavinti tik 10g aminorūgščių per valandą, o tipiškas kultūristas valgė kas tris valandas, todėl žmogaus kūnas sugeba pasisavinti apie 30g baltymų per maitinimą. Tiesą sakant, nėra mokslo, kuris tai patvirtintų. Tiesa ta, kad jei jūs suvartojate daugiau baltymų, nei jūsų kūnas gali įsisavinti per tam tikrą laiką, jis tiesiog laukia jūsų žarnyne, kol bus absorbuotas. Magiško laiko ir kiekio nėra.
KOKIE YRA BALTYMŲ ŠALTINIAI?
Baltymų šaltiniai yra gyvuliniai ir augaliniai. Jeigu mityba yra subalansuota ir esate visavalgis, tuomet skaičiuoti reikėtų visus baltymų šaltinius, nes gaunate pilną amino rūgščių grandinę vartodami gyvulinės kilmės produktus, todėl vienodai pasisavina ir augalinės kilmės baltymai.
Vis gi, jeigu esate veganas, tuomet baltymų poreikį reikia patenkinti derinant produktus ir patiekalų receptūrą, kad surinktumėte pilną amino rūgščių grandinę. Tarkime valgyti riešutų sviestą su pilno grūdo duona. Tačiau veganiški baltymų mišiniai jau turi pilnas amino rūgščių grandines, todėl jie labai gelbsti planuojant mitybos racioną.
Baltymai sudaryti iš amino rūgščių, kurių kiekviena atsakinga už tam tikrą funkciją mūsų organizme, todėl labai svarbu, kad su maistu gautume visas 20 ir nepritrūktume. 9 iš jų yra būtinos kiekvieną dieną: histidinas, izoleucinas, leucinas, lizinas, metioninas, fenilalaninas, treoninas, triptofanas ir valinas.
Šioje vietoje baltyminiai milteliai labai stipriai pagelbėja, nes jie dažniausiai būna praturtinti visomis mums reikalingomis amino rūgštimis, todėl būsite tikri, kad jas tikrai gaunate.
Gyvulinės kilmės šaltiniai:
pieno produktai, kiaušiniai, žvėriena, mėsa, paukštiena, žuvis, jūros gėrybės.
Augalinės kilmės šaltiniai:
lęšiai, pupelės, žirniai, visi kiti ankštiniai, grūdai, riešutai, tam tikros daržovės ir soja.
Baltyminių miltelių taip pat būna skirtingų rušių: pieno išrūgų, kazeino, kiaušinių, pupelių, žirnių, kanapių, sojos ir pan. Tai svarbu žinoti tiems, kas netoleruoja laktozės ar kokokio kito produkto. dažnai žmonės būna alergiški sojai. Tuomet galime rinktis ir kitus baltyminų miltelių šaltinius.
KAIP IŠGAUNAMI / GAMINAMI BALTYMINIAI MILTELIAI?
Vis gi, tai chemija ar ne? Kaip šie stebuklingi baltyminiai milteliai yra pagaminami ir virsta mums pažįstamu produktu.
Štai žingsnis po žingsnio, kaip gaminami išrūgų baltymų milteliai:
1. Išrūgų baltymai prasideda pieno ūkyje, kai yra melžiamos karvės.
2. Tada pienas atšaldomas iki 4 laipsn. ir siunčiamas pas sūrio gamintojus.
3. Kai pienas atkeliauja į sūrio gamybos įmonę, jis greitai kaitinamas (pasterizuojamas), kad būtų pašalinti galimi patogenai ir bakterijos.
4. Iš ten jis patenka į kitą procesą, kur dedami fermentai, kurie atskiria išrūgas (skystas) nuo kazeino (kietos medžiagos).
5. Tada kazeinas naudojamas sūriui gaminti, o išrūgos patenka į tolimesnį gamybos procesą.
6. Ten skystos išrūgos filtruojamos, kad pašalintų riebalus ir angliavandenius (laktozę) ir taptų išrūgų baltymų koncentratu.
7. Galiausiai skystas išrūgų koncentratas džiovinamas purškiant karštu ir šaltu oru, kad taptų milteliais.
8. Tada jis supakuotas į maišus ir išsiųstas jums!
Štai toks natūralus ir paprastas baltyminių miltelių gaminimo būdas, kuriame nedalyvauja jokia chemija. Tai natūralus, tas pats pieno produktas, tik kitoje formoje.
KUR NAUDOJAMI BALTYMINIAI MILTELIAI PRAMONĖJE?
Ištiesų retai pagalvojame, kad baltyminius miltelius galime sutikti mums įprastuose produktuose ir jeigu net esame labai dideli šio gaminio priešininkai, nes esame įtikėję į mano pradžioje minėtus mitus, tai mes jau seniai juos naudojame net to neįtardami.
Jeigu Jums tenka valgyti sūrelius, jogurtus, ledus, kondinterinius gaminius, bulvių traškučius, šokoladą, vaflius, net tam tikrus konservus ir kūdikių mišinius, tai turiu Jus nustebinti ar nudžiuginti, o gal nuliūdinti, kad Jūs kiekvieną kartą naudojate ir vartojate baltyminius miltelius.
Jeigu paskaitytumėte sudėtį, tai rastumėte dažnai tokius ingredientus kaip: pieno milteliai, sojos milteliai, pieno išrūgos ir pan. Net neaebjoju, kad jei ir skaitėte, tai tai grėsmės nesudarė nei Jums, nei Jūsų vaikams šiuos produktus vartoti savo kasdienėje mityboje.
Privalumas įsigyti baltyminius miltelius patiems, tai žinoti, ką mes perkame. Nes jų pasirinkimas yra labai gausus ir taip – jų būna labai blogų, kurie tikrai nepatartini įtraukti į mitybą, nes ten rasite be galo daug priemaišų, cukraus, sočiųjų riebalų, bet ir galima įsigyti tokių, kur turėsite labai išvalytą, kokybiškai pagamintą produktą be pridėtinių cukrų bei kitų nereikalingų priemaišų.
KAIP NAUDOTI BALTYMINIUS MILTELIUS?
Prieš naudodami baltymų miltelius, žmonės turėtų apskaičiuoti savo mitybos poreikius: kalorijas ir baltymų reikiamą kiekį. Tie, kurie negauna ir nesurenka pakankamai baltymų iš savo mitybos, gali apsvarstyti galimybę papildyti ją baltymų milteliais.
Be abejo, reikia suprasti, kad visko reikia tiek kiek reikalauja organizmas ir vengti vartoti per daug baltymų, ypač jei to nereikalauja Jūsų fizinis aktyvumas.
MITAS: Per didelis baltymų kiekis kenkia kepenims ir inkstams
Išrūgos nekenkia kepenims ar inkstams, tačiau gali sustiprinti jau padarytą žalą. Žmonės, kurių kepenys ar inkstai pažeisti, turėtų būti atsargūs, kai be gydytojo nurodymų greitai padidina baltymų suvartojimą. Sveikiems žmonėms grėsmės tikrai nėra.
Dėl per didelio baltymų kiekio maiste taip pat galite suvalgyti mažiau kitų naudingų maisto produktų, tokių kaip ląsteliena turtingų vaisių, daržovių ir ankštiniai produktų, kuriuos organizmas naudoja žarnyno bakterijoms maitinti ir palaikyti. Todėl labai svarbus balansas tarp visų makro elementų.
Jeigu esate sėslus žmogus ir turite nedidelę raumeninę masę, Jums gali pakakati tarp 0,8 – 1,2g baltymo 1 kg kūno masės. Jeigu esate vidutiniškai aktyvus, retkarčiais sportuojate, tuomet Jums reikėtų 1,2 – 1,4g/kg. Sportuojantiems 3-4 kartus per savaitę poreikis išauga iki 1,6g. Kuo fizinis aktyvumas didesnis tuo kiekiai didesni. Ateltai naudoja iki 2,5-3g/kg.
Kaip pavyzdys, jeigu Jūsų svoris yra 70kg, sportuojate 4 kartus savaitėje ir dirbate stovimą darbą, Jums reikėtų apie 1,8g/kg baltymų. Tai reikštų, kad Jums reikia surinkti 126g baltymų per dieną.
Be abejo, kad pirminiai baltymų šaltiniai privalo būti maistas. Jeigu matote, kad tokį kiekį surinkti sunku iš gryno maisto, galima papildyti tam tikrus patieklaus baltyminiai milteliais ar išgerti kokteilį. Žmonės gali sumaišyti aromatizuotus baltymų miltelius su vandeniu pagal instrukcijas ant pakuotės ir taip mėgautis kokteiliu. Arba žmonės maišo baltymų miltelius į pieną arba vaisių ir daržovių kokteilius, taip pat naudoja kepiniams ar maisto patiekalų gamybai.
KOKIE YRA PAGRINDINIAI TRŪKUMAI?
Renkantis baltyminius miltelius, turime būti tokie pat atsargūs, kaip ir rinkdamiesi bet kokį kitą maisto produktą parduotuvėje. Milteliai gali turėti ir kitus ingredientus, tokius kaip pridėtinis cukrus, dirbtinės kvapiosios medžiagos, tirštikliai, vitaminai ir mineralai. Pasitaiko blogų ir gerų ingredientų.
Kaip ir minėjau anksčiau, kad viskas priklauso nuo įsigyto papildo sudėties. Apžvelkime pagrindines grėsmes perkant baltyminius miltelius.
– Daugelis baltyminių miltelių yra tik maisto papildai ir jiems nėra tokių griežtų reikalavimų, kaip maisto gaminiams, todėl kartais nurodytos sudėtys gali nesutapti su tuo kas yra viduje. Todėl svarbu rasti nepriklausomų tyrimų, kurie tyrė Jums norimo produkto sudėtį arba rinktis patikimus ir sertifikuotus gamintojus.
– Jeigu esate alergiškas ar netoleruojate pieno produktų, tuomet Jums tikrai nepatartina pirkti pieno baltymų miltelių, nes tai sukels nepageidaujamus pojūčius, patirsite virškinamo trakto diskomfortą, todėl geriausia rinktis veganiškis baltymus: sojos, žirnių, kanapių, kuriuose nebus pieno pėdsakų ir jausitės puikiai.
– Skaitykite etiketes ir atkreipkite dėmesį į kitus ingredientus, kuriems galite būti alergiški ar jų netoleruoti.
– Jeigu Jūsų tikslas tik baltymų šaltinis, tuomet reiktų skaityti etiketes ir žiūrėti, kad juose nebūtų papildomų cukrų. Labai dažnai į baltymų miltelius dedama labai daug cukraus tam, kad jie būtų skanesni. Galima sutikti tokių, kur 100g produkto yra net 25g cukraus. Tai reiškia, kad pačio baltymo sudėtyje bus labai nedaug. Geriausi produktai tie, kur cukraus kiekis yra iki 2-3g/100g.
– Randami toksinai baltyminiuose milteliuose irgi yra viena iš grėsmių, kaip parodė Clean Label Project tyrimas, kur jie tam tikrų gamintojų produktuso rado net 25 skirtingus toksinus. Beje, visų jų kiekiai neviršijo leistinų žmogui normų ir kaip parodė vėliau gilesnė analizė jie susidarė gamybos proceso metu bei buvo gauti iš dirvožemio augimo metu. Tad peršasi išvada, kad labai svarbu atsirinkti gamintoją, kuris naudotų patikimus produktus gamybai.
Kaip matote dažniausi trūkumai yra ne patys baltymų milteliai, bet tai kas yra aplink juos, todėl labai svarbu visuomet skaityti sudėtį ir atkreipti dėmesį į tai ką perkate. Žinoti savo organizmo reakciją į tam tikrus alergenus ir nepirkti mums netinkamo baltymų šaltinio. Stengtis rinktis tuos baltyminius miltelius, kuriuose nėra pridėtinių cukrų, nes tai gali pabloginti Jūsų savijautą bei padidinti kūno svorį ir aišku rinktis patikimus baltymų papildų gamintojus, kurie yra atlikę tyrimus ir yra sertifikuoti.
KAIP IŠSIRINKTI BALTYMINIUS MILTELIUS?
Aš apskritai rekomenduoju rinktis paprastus ir nesaldžius baltymų miltelius. Jeigu vis gi, norite skonio, tai saugiausia yra rinktis šokolado skonio, nes jiems naudojama yra kakava. Kitus skonius išgauti yra naudojami skonio stiprikliai ir kiti ingredientai. Tačiau noriu priminti, kad jeigu viskas naudojama tinkamais kiekiais, tai šie papildomi ingredientai žalos mūsų organizmui nedaro, nes jie sutinkami ir kituose mums kasdien įprastuose produktuose.
Jeigu rinksitės baltymų miltelius be skonio, tai šie produktai leidžia prireikus pridėti savo saldiklio ir pagardinti miltelius natūraliais prieskoniais. Paprasti milteliai taip pat yra universalesni, nes juos galima naudoti tiek prie saldžių, tiek prie pikantiškų patiekalų. Be to, paprastai juose nėra, kai kuriems žmonėms nepageidaujamų priedų, tokių kaip dirbtiniai skoniai ir saldikliai.
Patikrinkite ingredientų sąrašus ir ieškokite prekių ženklų, kuriuose vienintelis ingredientas yra pats baltymas, pvz., „Žirnių baltymų izoliatas“ arba „sudygę rudųjų ryžių baltymai“. Žodis izoliatas nurodo, kad baltymas yra labiau išvalytas ir kokybiškesnis. Jis dažniausiai būna brangesnis. Tačiau kai kurie paprasti milteliai prideda probiotikų ir (arba) fermentų mišinių. Nors tai nėra būtina, šie papildymai gali būti naudingi, ypač jei jų nevartojate iš kitų šaltinių.
Jei vengsite pieno produktų ar bandysite vartoti daugiau augalinės kilmės produktų, augalinių baltymų milteliai yra puikus pasirinkimas. Naujausi „JAMA Internal Medicine“ tyrimai parodė, kad didesnis augalinių baltymų suvartojimas, palyginti su gyvūniniais baltymais, yra susijęs su mažesne mirties rizika dėl visų priežasčių, ypač dėl širdies ligų, kurios yra pagrindinis vyrų ir moterų žudikas JAV.
Augalinių baltymų milteliai taip pat efektyviai atstato raumenis, nes juose bus visos mums reikiamos amino rūgštys. Žurnale „Sports“ paskelbtame 2019 m. tyrime nustatyta, kad po aštuonių savaičių didelio intensyvumo treniruočių žirnių baltymai duoda rezultatų, lygiaverčių išrūgų baltymams raumenų jėgai, našumui, kūno sudėčiai ir raumenų adaptacijai. Todėl netoleruojantiems pieno produktų tai puiki naujiena.
KOKIE BŪNA BALTYMŲ MILTELIŲ TIPAI?
Yra keletas skirtingų baltymų miltelių rūšių. Išrūgos yra populiariausias baltymų papildas, į kurį mokslininkai buvo linkę sutelkti dėmesį, tačiau tai nėra vienintelis šaltinis. Įprasti baltymų miltelių tipai yra šie:
Išrūgos: Šis vandenyje tirpus pieno baltymas yra populiarus tarp sportininkų. Tai yra visavertis baltymas, tai reiškia, kad jame yra visos amino rūgštys, kurių žmogaus organizmui reikia iš maisto. Išrūgų baltymus organizmas įsisavina greitai ir lengvai.
Kazeinas: Šio tipo baltymuose gausu glutamino – amino rūgšties, kuri gali pagreitinti raumenų atsistatymą po treniruotės. Kazeinas gaunamas iš pieno produktų, todėl jis netinka veganams ir žmonėms, alergiškiems pienui. Kūnas šį baltymą virškina lėčiau, todėl geriausia jį vartoti naktį.
Soja: Sojos baltymai yra puiki alternatyva išrūgoms ar kazeinui žmonėms, kurie nevartoja pieno produktų. Jame taip pat yra visų nepakeičiamų amino rūgščių.
Žirniai: daugelyje augalinės kilmės baltymų miltelių yra žirnių baltymų, kurie yra aukštos kokybės alternatyva sojos ir pieno baltymams. Žirnių baltymai yra geras aminorūgšties arginino šaltinis.
Kanapės: Kanapių sėklos yra visaverčiai baltymai, kuriuose taip pat yra nepakeičiamų riebalų rūgščių. Dėl šios priežasties kanapės yra puikus pasirinkimas veganams arba tiems, kurie yra alergiški pieno produktams ar sojai.
AR BALTYMŲ MILTELIAI YRA SVEIKA?
Tikslas nėra pridėti baltymų miltelių prie visko, ką valgote. Tai yra naudojama greičiau patenkinti savo dienos baltymų poreikį. Kalbant apie tai, ar baltymų milteliai yra sveikas būdas tai padaryti, tikrai tai gali būti paprastas ingredientas, kaip ir bet koks kitas maisto produktas, ypač jei jis yra augalinis, buvo išbandytas dėl naudojamų teršalų bei pagamintas patikimo gamintojo.
Svarbiausia suprasti, kad natūralus ir tikras maistas, turtingas maistinių medžiagų visada turėtų eiti pirmiausia Jūsų mityboje. Siekite gauti didžiąją dalį baltymų per maistą, pavyzdžiui, liesą mėsą, pieno produktus, riešutus ir sėklas, soją, kiaušinius, nesmulkintus grūdus ir daržoves, taip pat gausite visas kitas svarbias maistines medžiagas (ir naudą sveikatai), kurias siūlo šie maisto produktai. Šiuose neperdirbtuose maisto produktuose baltymai yra susieti su ląsteliena ir daugybe kitų maistinių medžiagų bei bioaktyvių junginių.
Tačiau kartu su kitais sveikais maisto produktais baltymų milteliai gali pasiūlyti paprastą ir patogų būdą, padedantį pasiekti dienos baltymų kiekį. Šie produktai taip pat gali padėti sumažinti mėsos ir pieno produktų suvarotjimą bei mėgautis geriau subalansuota mityba.
KOKIE BALTYMŲ MILTELIŲ PRIVALUMAI?
Jau išsiaiškinome, kad rinkdamiesi baltymų miltelius turime atkreipti dėmesį į sudėtį ir ieškoti tokių, kur būtų daugiausiai baltymų, mažiausiai kitų priedų ir ypač cukraus. Taip pat, atsirinkti patikimą gamintoją bei įsigyti tuos baltymus, kuriuos toleruoja mūsų organizmas. Ir svarbiausia žinoti, kad pirmiausia renkamės gryną maistą, o jeigu norime pagardinti tam tikrus patieklaus: košes, blynus ir pan., papildomais baltymais, tai tikrai tai saugiai galime su baltyminiai milteliais.
Vis gi, kokie yra privalumai naudojant baltyminius miltelius. Būtent apie tai noriu dabar pakalbėti ir išskirti net kelis svarbiausius.
– Svorio reguliavimas yra vienas svarbiausių kiekvieno žmogaus tikslas. Mes nenorime turėti viršsvorio ir norime gerai jaustis. Tam reikalingas tinkamas baltymų kiekis mūsų organizmui apie ką jau kalbėjau pačioje pradžioje. Kas labai įdomu, jog baltymai suteikia didesnio sotumo ir mes ilgiau jausimės sotūs bei nenorėsime užkandžiauti. Jeigu kitą kartą virsite avižinę košę, būtinai įsidėkite samtelį baltyminių miltelių, kurie suteiks papildomo skonio, praturtins patiekalą baltymais ir tuomet Jūs jausitės sotesnis ženkliai ilgiau nei valgytumėte tik avižas.
– Raumenų auginimui labai svarbu surinkti pakankamą kiekį baltymų. Kartais tai tampa labai sudėtinga užduotimi, nes norint surinkti 200g baltymų per dieną tenka valgyti kilogramą vištienos krūtinėlės. Ne visi pajėgūs suvalgyti tokius maisto kiekius, todėl baltyminiai milteliai gali būti puiki alternatyva savo mitybą praturtinti lengvai ir gerai pasisavinamais baltymais neapkraunant skrandžio. Kaip tyrimai rodo, aktyviam žmogui, reikia nuo 1,4 iki 2g baltymų 1kg kūno masės.
– Baltymai reikalingi mūsų atsistatymui. Tai aptarėme pradžioje. Bet jo dar labiau reikia tiems, kas sportuoja ir gan intesyviai. Jeigu Jūs turite sunkią treniruotę, bet žinote, kad greitu metu neturėsite laiko pavalgyti, tad šioje vietoje gali padėti baltyminių miltelių kokteilis, kuris padės atsistatyti neapkraunant skrandžio ir virškinimo. Todėl nejusite nuovargio ir sunkumo skrandyje, o nauda raumenims bus akimirksniu.
Pieno miltelių sudėtis nėra prastesnė už natūralų pasterizuotą pieną. Jame yra kalcio, kad sustiprintų kaulus, kalio, kad pagerėtų širdis ir kraujagyslės, vitamino A, kad padidėtų regėjimas ir odos sveikata. Be to, pienas yra naudingas rahictui, nes jame yra vitamino D.
Trumpai galima išskirti šias savybes:
– naudinga sergant mažakraujyste
– cholinas normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje
– chloras palengvina patinimą, valo organizmą
– magnis ir fosforas teikia visapusišką sveikatos palaikymą
– naudinga sergant diabetu, gastroenterologinėmis ligomis
– Jame gausu vitamino B12 ir baltymų, remiantis apžvalgomis, jis svarbus vegetarams ar žmonėms, kurie nevalgo mėsos
– lengvai virškinamas, neapkrauna virškinamojo trakto
– sudėtyje nėra bakterijų
– vitaminų, komplekso BZHU nauda viso organizmo sveikatai.
PASKUTINIS ŽODIS
Kaip ir minėjau ne kartą – svarbiausia žinoti, kiek mums reikia baltymų ir juos rinkti iš gryno maisto, kuris būtų praturtintas ir kitomis maistinėmis medžiagomis. Vis gi, jeigu Jums nepavyksta to padaryti valgant didelius kiekius maisto, tuomet savo mitybą galite papildyti ir baltyminiai milteliais.
Mano pagrindinė rekomendacija visada yra juos naudoti tik į tam tikrus patiekalus ar receptus, kuomet nėra galimybės įdėti papildomų batlymų iš kitų produktų, kaip košės, vafliai, blynai ar pan. Tokiu atveju milteliai gali suteikti ir papildomo skonio, praturtinti patiekalą mums reikiamais baltymais.
Taip pat jeigu žmonės labai mėgsta saldumynus, tuomet baltyminiai milteliai gali būti puiki sveika alternatyva šį poreikį patenkinti. Suvalgius saldžios košės ar išgerus kokteilį Jūs jausite saldumą ir papildomų užkandžių, kuriuose gausu cukraus ir kitų nereikalingų mūsų organizmui priedų, nereikės.
Atsirinkite tuos miltelius, kurie Jums tinkamiausi. Pasiskaitykite nepriklausomų labaratorijų tyrimų, atsirinkite patikimą gamintoją, suraskite baltymus su mažiausiai papildomų priedų ir tikrai nebijoktie įtraukti šio produkto į savo kasdienę mitybą.
Reikia tik surpasti, kad tai ko mes nežinome ne visada yra blogis, tiesiog mums dažniausiai trūksta informacijos. Tikiuosi šis straipsnis padės pažvelgti į baltyminius miltelius kitu kampu ir suprasti, kad daktariška dešra, šokoladas ar bulvių traškučiai yra kur kas didesni priešai mūsų sveikatai negu baltyminiai milteliai. O tiksliau šie dalykai net negali būti lyginami.